martes, 6 de septiembre de 2011

Curs de Tècnica Alexander pel moviment.

TÈCNICA ALEXANDER pel moviment. Reflexió, direcció i consciència corporal


Els grups es tanquen amb un màxim de 7 participants per facilitar i aprofundir en el treball.
Calendari: a partir del 8 d'octubre.
Horari: dissabte de 11:00 a 13h o dimecres tarda.
Preu: 30€/mes (quatre hores mensuals, dos dissabtes o dimecres alternatius al mes)




La tècnica Alexander ens proposa eines per aprendre a utilitzar-nos d’una forma més eficient, coordinant el pensament amb el moviment, alliberant tensions i economitzant energia. És un mètode que ajuda a detectar i a canviar hàbits nocius (posturals i d’ús), que interfereixen en l’ordenació i coordinació del nostre cos. Partirem de l’estudi anatòmic i en especial de la utilització dels patrons en espiral (cadenes musculars), així com dels procediments de R.Dart per l’estudi del moviment. A través d’activitats senzilles i des del moviment despertarem els receptors sensitius que es troben en els músculs, tendons i pell per tal de millorar la nostra propiocepció i el sentit cinestèsic i així millorar tant l’ús com la qualitat del propi moviment.
fotografia d'Andrea Rodriguez


Reflexió, direcció i consciència corporal

Descripció
Posar a l'abast eines que, des de la Tècnica Alexander (T. A.), permeten millorar la qualitat de moviment. 
Tant d'aquells intèrprets que fan servir a escena el seu cos com a mitjà d'expressió, des del cant, teatre, dansa o música, com d'aquelles persones interessades en explorar les seves possibilitats motrius a la vida qüotidiana o a la pràctica d'algun esport. Aprendrem a fer-nos servir d'una manera més eficient, coordinant el moviment amb el pensament, alliberant tensions i economitzant energia.

Conèixer i aplicar el Mètode Alexander com a tècnica base per al treball tècnic en dansa contemporània i també aprendre a aplicar-ho en la vida qüotidiana. Detectar i canviar els hàbits, posturals i d'ús, que interfereixen en l'ordenació i coordinació del nostre cos.

Continguts
Conceptuals:
La proposta és, al llarg de les sessions de treball en grup, adquirir un coneixement més acurat del nostre propi cos, de còm està constituit per poder veure quina és la nostra manera de fer habitual i com es podria millorar a través de l’aplicació del mètode Alexander.
Ens familiaritzarem a un nivell bàsic amb la nostra anatomía. Amb aquelles qüestions, imatges i conceptes que ens podem ajudar a treballar des de la Tècnica Alexander per entendre d’una manera més fàcil i gràfica a que ens refererim quan parlem de direccions, connexions… Per a que ens sigui més fàcil pensar el propi cos sabent quin aspecte té el nostre esquelet, quina és la forma i la composició de la nostra musculatura.
Especialment ens centrarem en l’estudi de les cadenes musculars, còm funcionen y còm pensar-les per a millorar la percepció que tenim del propi cos en moviment.
 
Procedimentals:
El terra.
Com a punt de partida per a les sessions la Tècnica Alexander ens proposa una manera d’apropar-nos al propi cos basada en l’observació des d’un estat de quietut. Mitjançant la posició semisupina (estirats al terra), farem servir la gravetat, el contacte amb el terra, el tacte i la veu per a activar de manera conscient la propiocepció i reequilibrar i alliberar tensions musculars. Aprendrem a escoltar el propi cos i a dirirgir el pensament per a afavorir aquest descans actiu. Descobrirem que pensar el cos d’una altra manera pot canviar la seva forma.

Procediments de R. Dart per a l’estudi del moviment.
Raymond Dart, anatomista i antropòleg australià. Més conegut com a pioner en la recerca dels origens de l’èsser humà (va classificar les restes del primer homínid pertanyent a la família australophitecus africanus), va elaborar una sèrie de procediments per a l’observació i estudi del moviment. Anant enrere en l’evolució practicarem com baixar i pujar del terra, com plegar-nos i desplegar-nos de manera còmoda i àgil, descobrirem quins dels nostres moviments els hi debem a d'altres animals, des dels rèptils fins els mamífers. Passarem per diferents posicions per a observar quins són els seus avantages mecànics i de quina manera ens beneficien en l´ús del propi cos.

Metodologia:
Gatejar, rodolar, caminar, mirar, parlar, jugar…
Mitjançant activitats senzilles i des del moviment despertarem els receptors sensitius que es troben situats als músculs, tendons i pell i que ens proporcionen informació variada i molt valuosa per al desenvolupament del sentit cinestèsic. Tornarem a experimentar sensacions perdudes de la nostra infantesa com gatejar. Tornarem a caminar fent servir l’esquena en la seva totalitat.
A través de jocs de grup i d’una manera dinàmica redescobrirem les reacciones i limitacions reals del nostre cos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.