El món d’avui dia està carregat d’estímuls –alguns d’ells innecessaris- als quals responem de la millor manera que podem: és a dir, sovint reaccionem desordenant el nostres cos i desequilibrant-nos fins i tot mentalment… hem d’aprendre quins estímuls ignorar i a quins respondre, i com fer-ho sense perdre el què Alexander en deia “bon ús”! L’objectiu d’aquest curs serà el descobriment d’un mateix, la pròpia consciència corporal i, sobretot, quins són els hàbits que ens conformen i ens limiten i de quina manera podem començar, d’una manera suau, primer a descobrir-los i després a reordenar-nos per tal d’incrementar el nostre “bon ús” i d’aquesta manera augmentar també la nostra capacitat per disfrutar de la vida. (…) Malauradament, és sovint el dolor el qui ens fa prendre consciència de què alguna cosa no funciona en el refinat aparell que és el nostre cos. Tots sabem que és difícil conviure amb el mal d’esquena, o la ciàtica, o la migranya, per tal de posar un exemple. Ho podem intentar pal.liar amb analgèsics, però la causa real del problema és en una altra banda: és en el mal “ús” global que fem del propi cos. Tanmateix, abans portem el cotxe a revisar que no pas a nosaltres mateixos.
La Tècnica Alexander vol proporcionar eines que permetin millorar la qualitat de vida d’aquelles persones que ho desitgin. Beneficia tothom, des d’aquelles persones que passen hores treballant davant un ordinador, a aquelles que realitzen tasques manuals repetitives o de precisió (des d’estendre roba fins a fer de dentista), a les que es dediquen a l’esport i volen millorar el seu rendiment i a aquelles que fan servir en escena el seu cos com a medi d’expressió i volen millorar la seva qualitat de moviment (músics, cantants, actors, ballarins…). Des d’aquelles que pateixen mal d’esquena passant per aquelles que ténen dificultats vocals, mestres, locutors i fins a persones que pateixen d’insomni o estrès.
Podem adquirir un coneixement més acurat del nostre propi cos per tal de poder veure quina és la nostra manera de fer habitual i com es podria millorar a través de l’aplicació del mètode Alexander.
El creador de la tècnica, Frederick Matthias Alexander.
F.M. Alexander (1869- 1955) va ser un actor australià que va desenvolupar la Tècnica a partir d’un problema d’afonies recurrents que posava en perill la seva carrera professional. Alexander va observar que la pèrdua de veu era causada pels seus propis mals hàbits corporals que interferien en la seva coordinació natural, i va veure que havia de fer alguna cosa per evitar que això succeïs. Després de temps de pacient observació, va acabar creant un nou concepte de coordinació i moviment que no solament va eliminar el seu problema de veu sino que va millorar notablement el seu estat de salut general. A partir d’aquell moment es va dedicar a desenvolupar i ensenyar el seu mètode, principalment a Anglaterra i els Estats Units, fins al 1955. Alexander va deixar, finalment, tot un planter d’alumnes que ell mateix va preparar perque l’ensenyament de la Tècnica seguís endavant. Figures com Aldous Huxley, John Dewey, Bertrand Russell, i molts d’altres que s’hi han afegit després, han defensat la Tècnica Alexander com un mètode revolucionari de reeducació, que tard o d’hora serà institucionalitzat arreu. Ara per ara, el mètode Alexander és ja una assignatura obligada a escoles de música, dansa i teatre tant importants com la Julliard a Nova York i el Royal College a Londres.
“No puedes hacer algo que no sabes, si sigues haciendo lo que sabes.”
“En realidad, cuando la sensación es correcta es mucho más útil que lo que llaman “mente”.
F.M. Alexander
La Tècnica Alexander ens ajudarà a descobrir quins són els hàbits que fan que el nostre cos no funcioni al 100% de la seva capacitat.
Amb la Tècnica Alexander retrobem l’equilibri i facilitat de moviments que teniem quan érem nens i que crèiem perduts per sempre.
Amb la Tècnica Alexander aprendrem a eixamplar-nos i a deixar espai per la nostra respiració.
La Tècnica Alexander ens fa ser més conscients del nostre cos i descobrir quines són les seves limitacions reals.
La Tècnica Alexander ens ensenya a fer les coses amb molt menys esforç muscular: el mínim esforç pel màxim rendiment!
La Tècnica Alexander ens fa ser més lleugers, més coordinats, més lliures i més conscients.
La meva estimada profe Bibiana Goday i jo fa uns anys. Després de treballar una estona. Què estariem pensant?